Загальні відомості про курс
Метою викладання навчальної дисципліни «Технологія виробництва продукції рослинництва» є вивчення різноманітних форм польових культур, їхніх ботанічних та біологічних особливостей, закономірностей росту і розвитку, структури та програмування врожаю, стандартизації продукції рослинництва, а також набуття професійних умінь і навичок з розробки агротехнічних прийомів вирощування високих і стійких урожаїв за найменших затрат праці і матеріальних ресурсів.
Основними завданнями навчальної дисципліни «Технологія виробництва продукції рослинництва» є засвоєння технологій вирощування сільськогосподарських культур та освоєння інтенсивних, індустріальних, ресурсозберігаючих, екологічно чистих технологій для одержання стабільних високих урожаїв.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
Знати:
- загальну характеристику культур, біологічні й морфологічні особливості їх;
- закономірності формування врожаю, розв’язання екологічних проблем в рослинництві, агротехнічні вимоги до сучасних інтенсивних технологій;
- сучасні науково обгрунтовані системи землеробства і принципи побудови сівозмін;
- інтенсивні новітні технології вирощування сільськогосподарських культур;
- ресурсозберігаючі технології;
- технології органічного сільськогосподарського виробництва;
- програмування врожаїв сільськогосподарських культур;
- вимоги державних стандартів до якості сільськогосподарської продукції.
Уміти:
- розпізнавати польові культури за морфологічними ознаками;
- складати технологічні карти вирощування сільськогосподарських культур;
- розраховувати норму висіву, густоту насадження, біологічну врожайність основних польових культур;
- за даними про біологічні й екологічні особливості культур скласти загальну технологічну схему її вирощування, конкретизувати за сортовими особливостями;
- розробити важливі варіанти технологічної схеми енергозберігальної технології вирощування основних зернових культур
Course Features
- Lectures 63
- Quizzes 0
- Duration 10 weeks
- Skill level All levels
- Students 0
- Assessments Yes
-
Модуль 1. Теоретичні та еколого-біологічні основи рослинництва
- Лекція 1. Вступ
- Лекція 2. Поняття і зміст технологій вирощування сільськогосподарських культур
- Лекція 3. Насіннєзнавство як наука. Посівні якості насіння
- Практична робота 1. Відбір проб насіння. Вивчення та оформлення акту відбору середньої проби для визначення посівних якостей насіння
- Практична робота 2. Визначення посівних якостей насіння, зараженості хворобами та пошкодження шкідниками. Розрахунок посівної придатності та норми висіву насіння
-
Модуль 2. Загальна характеристика зернових культур. Озимі культури
- Семінарське заняття 1. Загальна характеристика зернових культур
- Практична робота 3. Вивчення морфологічної характеристики зернових хлібів І та ІІ груп
- Практична робота 4. Визначення зернових культур за зерном, проростками, сходами, суцвіттями
- Практична робота 5. Вивчення фаз розвитку хлібів
- Семінарське заняття 2. Причини загибелі озимих культур у зимово-весняний період та заходи запобігання
- Лекція 4. Озима пшениця. Сучасна технологія вирощування
- Практична робота 6. Вивчення видів, різновидностей пшениці, ознак сучасних сортів. Визначення склоподібності зерна пшениці, натури
- Практична робота 7. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування озимої пшениці
- Лекція 5. Озиме жито. Сучасна технологія вирощування
- Практична робота 8. Вивчення морфологічних ознак видів і сортів озимого жита і тритикале
- Практична робота 9. Вивчення підвидів, різновидностей ячменю, ознак сортів
-
Модуль 3. Ярі зернові культури
- Семінарське заняття 3. Ярий ячмінь. Ресурсозберігаюча технологія вирощування
- Практична робота 10. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування ярого ячменю
- Лекція 6. Овес. Технологія вирощування
- Практична робота 11. Вивчення видів, різновидностей вівса, ознак сортів
- Лекція 7. Кукурудза. Технологія вирощування
- Практична робота 12. Вивчення підвидів, різновидностей, гібридів (сортів) кукурудзи
- Практична робота 13. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування кукурудзи
- Лекція 8. Просо. Технологія вирощування
- Практична робота 14. Вивчення морфологічної характеристики, видів, різновидностей та сортів проса
- Практична робота 15. Вивчення морфологічної характеристики, груп та сортів (гібридів) сорго
- Практична робота 16. Вивчення морфологічної характеристики, підвидів, різновидностей, груп та сортів рису
- Лекція 9. Гречка. Технологія вирощування
- Практична робота 17. Вивчення морфологічної характеристики, видів, різновидностей та сортів гречки.
- Практична робота 18. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування гречки
-
Модуль 4. Зернові бобові культури
- Семінарське заняття 4. Загальна характеристика зернобобових культур
- Практична робота 19. Визначення зернобобових культур за насінням, сходами, листками і плодами
- Практична робота 20. Вивчення видів, підвидів, різновидностей і сучасних сортів основних зернобобових культур
- Лекція 10. Горох. Технологія вирощування
- Лекція 11. Соя. Технологія вирощування
- Лекція 12. Люпин. Технологія вирощування
- Практична робота 21. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування основних зернобобових культур
-
Модуль 5. Коренеплоди
- Лекція 13. Цукрові буряки. Сучасна інтенсивна технологія вирощування
- Практична робота 22. Вивчення морфологічних ознак цукрових буряків, будови коренеплодів, сучасних сортів (гібридів).
- Практична робота 23. Ознайомлення з методикою визначення густоти насаджень, біологічної врожайності цукрових буряків та вмісту сухих речовин у коренеплодах
- Практична робота 24. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування цукрових буряків
- Семінарське заняття 5. Загальна характеристика коренеплодів
-
Модуль 6. Бульбоплоди й баштанні культури
- Лекція 14. Картопля. Сучасна технологія вирощування
- Практична робота 25. Вивчення морфологічних ознак картоплі та основних сучасних сортів
- Практична робота 26. Ознайомлення з методикою розрахунку норм садіння картоплі і визначення біологічного врожаю
- Практична робота 27. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування картоплі
- Практична робота 28. Вивчення морфологічних ознак, видів і сортів баштанних культур
-
Модуль 7. Олійні та ефіроолійні культури
- Лекція 15. Соняшник. Інтенсивна сучасна технологія вирощування
- Практична робота 29. Вивчення морфологічних ознак соняшника.
- Практична робота 30. Визначення панцирності, лузжистості. Аналіз кошика
- Практична робота 31. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування соняшнику
- Лекція 16. Озимий ріпак. Технологія вирощування.
- Практична робота 32. Вивчення морфологічних ознак олійних культур (ріпаку, гірчиці, рицини, арахісу, маку).
- Семінарське заняття 6. Ефіроолійні культури. М’ята перцева. Технологія вирощування
- Практична робота 33. Вивчення морфологічних ознак ефіроолійних культур
-
Модуль 8. Прядивні та наркотичні культури
- Лекція 17. Льон-довгунець. Інтенсивна технологія вирощування.
- Лекція 18. Коноплі. Технологія вирощування
- Практична робота 34. Вивчення морфології прядивних культур
- Практична робота 35. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування льону та конопель.
- Семінарське заняття 7. Загальна характеристика наркотичних культур. Особливості вирощування тютюну
- Практична робота 36. Вивчення морфологічних ознак тютюну і махорки
- Практична робота 37. Вивчення нормативно-технічної документації стандартів у рослинництві
- Семінарське заняття 8. Теоретичні основи програмування врожаю.