Місце предмету: Аналітична хімія– одна з природничих наук, тобто наук, що вивчають об’єкти та явища природи. Усі природничі науки вивчають природу, але з різних боків. Так, наприклад, одне й те саме тіло може вивчати і хімія, і фізика, і астрономія. Але для аналітичної хімії насамперед важливий хімічний склад тіла та перетворення, що з ним можуть відбуватися. Оскільки в хімічних реакціях ядра атомів не змінюються, а відбувається лише перебудова електронної структури атомів та молекул, то для хімії можна запропонувати таке визначення – Аналітична хімія – це наука про перетворення речовин, пов’язаних зі зміною електронного оточення атомних ядер.
Мета:надати цілісні знання основних факторів, концепцій, принципів теорій, пов’язаних з хімією; забезпечити студентів можливістю застосування таких знань для вирішення якісних та кількісних завдань.
Завдання:забезпечити глибоке знання та розуміння конкретної галузі хімії, розвинути здатність розпізнавати та аналізувати проблеми та планувати стратегію їх вирішення; навчити інтерпретувати дані отримані в результаті лабораторних спостережень і співвідносити їх з теорією.
У результаті вивчення “Аналітичної хімії” студент повинен:
знати:
основні поняття і закони, що лежать в основі аналітичної хімії;
основні етапи розвитку аналітичної хімії, її сучасний стан;
основні положення теорії іонних рівноваг стосовно реакцій кислотно-основного, окисно-відновного, осаджувального і комплексометричного характеру;
методи і способи виконання якісного аналізу;
методи, прийоми і способи виконання хімічного і фізико-хімічного аналізу для встановлення якісного складу і кількісних визначень;
методи виявлення катіонів та аніонів;
методи розділення речовин (хімічні, хроматографічні, екстракційний);
правила техніки безпеки при роботі в хімічній лабораторії;
роль і значення методів аналітичної хімії у сільськогосподарському виробництві, в практичній діяльності агротехніка;
основні літературні джерела, довідкову літературу з аналітичної хімії.
вміти:
правильно підбирати необхідний для роботи хімічний посуд;
готувати розчини заданої концентрації;
користуватися мірним посудом, аналітичними вагами; володіти технікою виконання основних аналітичних операцій при якісному і кількісному аналізі речовини, готувати і стандартизувати розчини аналітичних реагентів;
відбирати середню пробу, складати схему аналізу, проводити якісний і кількісний аналіз речовини в межах використання основних прийомів і методів, передбачених програмою;
працювати з основними типами приладів, що використовують в дослідженні (мікроскопи, фотоелектроколориметри, потенціометри, поляриметри тощо);
вибирати оптимальний метод якісного і кількісного аналізу речовини;
проводити розділення катіонів та аніонів хімічними методами;
проводити лабораторні досліди, пояснювати суть конкретних реакцій і їх аналітичні ефекти, оформляти звітну документацію за експериментальними даними;
виконувати вихідні обчислення, підсумкові розрахунки результатів кількісного аналізу;
самостійно працювати з навчальною і довідковою літературою з аналітичної хімії;
дотримуватися правил техніки безпеки, виробничої санітарії, особистої гігієни і охорони довкілля.