Загальні відомості про курс
Місце предмета: Технологія галузі у підготовці фахівців за спеціальністю «Облік і оподаткування» займає важливе місце. На фоні соціальних змін у сільському господарстві України все більше вводяться ринково орієнтовані системи управління і, передусім, різноманітні нові технології виробництва. За умов ринкової економіки успішно функціонують лише ті підприємства, які грамотно і компетентно визначають вимоги ринку, створюють і організовують виробництво конкурентоспроможної продукції, що забезпечує високу прибутковість. Поставлені завдання можуть виконувати лише ті фахівці, які добре засвоїли основи технологій вирощування сільськогосподарських культур та виробництва продукції тваринництва.
Метою предмета «Технологія галузі» є надання студентам знань і формування професійних умінь з прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур, виробництва продукції тваринництва, їх економічної ефективності, розвитку науки та техніки в аграрному секторі.
Завданням навчального предмета «Технологія галузі» є ознайомлення студентів із основними питаннями багатогалузевого сільськогосподарського виробництва, що сприятиме вдосконаленню професійних умінь та навичок майбутніх фахівців спеціальності «Облік і оподаткування», розширенню їх світогляду, розвитку інтелекту.
Теоретичні основи навчального предмета «Технологія галузі» включають в себе вивчення основних типів ґрунтів, їх властивостей та якісної оцінки; ознайомлення з науковими та агроекономічними основами сівозмін, системами удобрення, бур’янами та засобами боротьби з ними; вивчення прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур; ознайомлення з виробництвом основних видів продукції тваринництва; вивчення основи механізації та електрифікації сільськогосподарського виробництва.
Очікувані результати навчально-пізнавальної роботи студентів із навчального предмета «Технологія галузі»:
знати:
- основні типи ґрунтів, їх властивості і якісну оцінку;
- бур’яни, шкідники, хвороби та засоби боротьби з ними;
- зональні системи землеробства, наукові основи біологічного та ґрунтозахисного контурно-меліоративного землеробства;
- наукові й агроекономічні основи сівозмін;
- систему удобрення;
- прогресивні технології вирощування основних сільськогосподарських культур;
- технології виробництва основних видів продукції тваринництва;
- основи механізації та електрифікації сільськогосподарського виробництва;
уміти:
- відрізняти основні типи ґрунтів;
- складати схеми та ротаційні таблиці польової сівозміни;
- визначати види добрив та розраховувати норму внесення їх на запланований урожай;
- складати агротехнічну частину технологічних карт вирощування сільськогосподарських культур;
- складати раціони та кормові норми для сільськогосподарських тварин;
- розраховувати норму висіву насіння, загальну потребу насіння на заплановану площу посіву;
- розраховувати продуктивність машинно-тракторних агрегатів, потребу в тракторах, транспортних засобах, паливо-мастильних матеріалах та посівному матеріалі.
Методичні рекомендації до самостійної роботи
Course Features
- Lectures 25
- Quizzes 0
- Duration 10 weeks
- Skill level All levels
- Students 0
- Assessments Yes
-
МОДУЛЬ 1. ОСНОВИ АГРОНОМІЇ
- Лекція 1. Поняття про ґрунт та його родючість
- Лекція 2. Сівозміни та системи землеробства
- ПР 1. Складання схем та ротаційних таблиць польових сівозмін
- ПР 2. Проектування системи обробітку ґрунту під різні сільськогосподарські культури
- Лекція 3. Значення і класифікація добрив. Поняття про систему удобрення
- ПР 3. Вивчення основних видів мінеральних добрив
- Лекція 4. Поняття про бур’яни та шкода від них
- Лекція 5. Поняття про насіннєзнавство
- ПР 4. Розрахунок норм висіву насіння,загальної потреби насіння на заплановану площу посіву. Ознайомлення зі способами сівби
-
МОДУЛЬ 2. ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР
- Лекція 6. Рослинництво як провідна галузь сільськогосподарського виробництва
- Лекція 7. Загальна характеристика зернових культур. Технологія вирощування озимих культур
- ПР 5. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування зернових та зернобобових культур
- Семінар 1. Значення, біологічні особливості та технологія вирощування ранніх ярих зернових культур
- Лекція 8. Технологія вирощування цукрового буряка та соняшника
- Лекція 9. Технологія виробництва і заготівлі кормів
- ПР 6. Ознайомлення з овочевими культурами
- Семінар 2. Основи плодівництва
-
МОДУЛЬ 3. ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА
-
МОДУЛЬ 4. ОСНОВИ МЕХАНІЗАЦІЇ ТА ЕЛЕКТРИФІКАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА