Загальні відомості про курс
Місце дисципліни: Кормовиробництво у підготовці фахівців за спеціальністю «Агрономія» займає не останнє місце. Дисципліна вивчає біологічні особливості кормових рослин, впровадження сучасних технологій заготівлі кормів, раціональне використання природних кормових угідь. Кормовиробництво пов’язане із землеробством, ґрунтознавством, механізацією, агрохімією, захистом рослин, тваринництвом, рослинництвом, технологією заготівлі і переробки продукції сільського господарства.
Метою навчальної дисципліни «Кормовиробництво» є забезпечення майбутніх фахівців агропромислового профілю основами теоретичних і практичних знань у галузі лучного та польового кормовиробництва, технології заготівлі кормів.
Завданням навчальної дисципліни «Кормовиробництво» є засвоєння інтенсивних технологій і комплексної механізації вирощування основних груп кормових і зернофуражних культур, сучасних технологій заготівлі кормів і виробництва насіння кормових культур.
Теоретичні основи навчальної дисципліни «Кормовиробництво» включають в себе вивчення класифікації кормових культур, кормів і показників їх якості; біологічних та екологічних особливостей кормових рослин; інтенсивних технологій вирощування кормових культур; способів поліпшення природних кормових угідь; раціонального використання сіножатей і пасовищ; зеленого конвеєра; технології заготівлі та зберігання кормів; основ раціонального комплектування машинно-тракторних агрегатів на вирощування кормових культур.
Очікувані результати навчально-пізнавальної роботи студентів із навчальної дисципліни «Кормовиробництво»: вміння розпізнавати окремі кормові культури за морфологічними ознаками; визначати ботанічний склад та якість сіна; складати схему зеленого конвеєра, травосумішки для залуження луків; розраховувати норму висіву трав у травосумішках; визначати якість сінажу, силосу, зневоднених кормів.
Методичні рекомендації до самостійної роботи
Course Features
- Lectures 14
- Quizzes 0
- Duration 10 weeks
- Skill level All levels
- Students 0
- Assessments Yes
-
МОДУЛЬ 1. ЛУЧНЕ ТА ПОЛЬОВЕ КОРМОВИРОБНИЦТВО
- Лекція 1. Вступ. Загальні відомості про корми та кормові рослини
- Лекція 2. Біологічні та екологічні особливості рослин природних кормових угідь
- ЛР 1. Вивчення рослинності луків за морфологічними ознаками
- Лекція 3. Класифікація, системи і заходи поліпшення природних кормових угідь
- Семінар 1. Створення і раціональне використання сіножатей і пасовищ
- ЛР 2. Ознайомлення з методикою визначення ботанічного складу та якості сіна
- ПР 1. Складання травосумішок для залуження сінокосів і пасовищ. Розрахунок норми висіву
- ЛР 3. Вивчення морфологічних ознак нових кормових культур
- Семінар 2. Сіяні кормові трави
- ЛР 4. Вивчення морфологічних ознак багаторічних і однорічних сіяних трав. Вивчення бобових і злакових трав за насінням, листям, суцвіттям
-
МОДУЛЬ 2. ТЕХНОЛОГІЯ ЗАГОТІВЛІ І ЗБЕРІГАННЯ КОРМІВ
- ПР 2. Складання схем зеленого конвеєра для місцевого господарства
- Лекція 4. Технологія заготівлі консервованих кормів
- ПР 3. Ознайомлення з методикою відбору проби силосу на аналіз та визначення якості консервованих кормів
- ЛР 5. Ознайомлення з методикою визначення якості трав’яного борошна, трав’яної різки та комбікормів