Загальні відомості про курс
Місце дисципліни: Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва у підготовці фахівців за спеціальністю «Агрономія» займає не останнє місце. Дисципліна вивчає загальні принципи зберігання та консервування продукції рослинництва, технологію післязбиральної обробки зернових мас та підготовки їх до зберігання, основи переробки продукції рослинництва, особливості післязбиральної доробки, зберігання та переробки плодоовочевої продукції, бульб картоплі, цукрових буряків.
«Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва» пов’язана із фізіологією рослин, мікробіологією, технологією виробництва продукції рослинництва, кормовиробництвом, плодоовочівництвом, захистом рослин.
Метою навчальної дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва» є забезпечення майбутніх фахівців агропромислового профілю основами теоретичних і практичних знань у галузі сучасних технологій післязбиральної доробки, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції.
Завданням навчальної дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва» є засвоєння особливостей зберігання та переробки сільськогосподарської продукції на основі глибоких знань біологічних та фізіологічних особливостей культур.
Теоретичні основи навчальної дисципліни «Технології зберігання та переробки продукції рослинництва» включають в себе вивчення наукових принципів зберігання продукції; основних вимог і умов зберігання основних видів рослинницької продукції; заходів боротьби із втратами продукції; особливостей післязбиральної доробки сільськогосподарської продукції; загальних питань консервування і переробки продукції; методик визначення якості продукції.
Очікувані результати навчально-пізнавальної роботи студентів із навчальної дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва»: вміння вживати необхідні заходи щодо забезпечення належних умов зберігання продукції; здійснювати контроль за якістю та зберіганням продукції; обґрунтовувати найбільш доцільні способи переробки продукції;ефективно використовувати приміщення та обладнання із зберігання та переробки продукції.
Методичні рекомендації до самостійної роботи
Course Features
- Lectures 28
- Quizzes 0
- Duration 10 weeks
- Skill level All levels
- Students 0
- Assessments Yes
-
МОДУЛЬ 1. ОСНОВИ ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНОВИХ МАС
- Лекція 1. Вступ. Наукові принципи зберігання продукції
- Лекція 2. Властивості зернових мас як об’єктів зберігання
- ЛР 1-2. Підготовка партій товарного зерна і відбір проб для аналізу. Визначення органолептичних показників якості зернових мас
- Лекція 3. Післязбиральна обробка зернових мас
- ЛР 3. Визначення вологості та засміченості зерна,
- ЛР 4. Визначення кількості та якості клейковини
- Семінар 1. Зберігання зернових мас
-
МОДУЛЬ 2. ОСНОВИ ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА ТА ЗБЕРІГАННЯ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ
-
МОДУЛЬ 3. ОСНОВИ ЗБЕРІГАННЯ ВРОЖАЮ ПЛОДІВ ТА ОВОЧІВ
- Лекція 6. Процеси, що відбуваються у продукції під час зберігання
- ЛР 9. Ознайомлення із засобами, які використовують для контролю та регулювання способів зберігання плодоовочевої продукції
- Лекція 7. Режими і способи зберігання плодоовочевої продукції
- Семінар 2. Характеристика та технологічні особливості сховищ
-
МОДУЛЬ 4. ПІСЛЯЗБИРАЛЬНА ДОРОБКА, ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКА ПЛОДООВОЧЕВОЇ ПРОДУКЦІЇ
- ЛР 10. Ознайомлення із виробничими умовами зберігання овочів
- Семінар 3. Післязбиральна доробка і зберігання плодів, ягід та винограду
- Лекція 8. Основи переробки плодів та овочів
- ЛР 11. Ознайомлення із мікробіологічними та хімічними способами консервування
- ЛР 12. Органолептичне оцінювання якості консервованої плодоовочевої продукції
- Семінар 4. Фізичні способи консервування
- ЛР 13. Кількісний облік врожаю картоплі. Оцінювання якості картоплі різного призначення. Технологічна схема виробництва крохмалю
-
МОДУЛЬ 5. ТЕХНОЛОГІЯ ЗБИРАННЯ, ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТЕХНІЧНИХ КУЛЬТУР
- Лекція 9. Технологія збирання, післязбиральна доробка та зберігання цукрових буряків та льону-довгунця
- ЛР 14. Оцінювання якості коренеплодів і доброякісності соку цукрових буряків
- ЛР 15. Ознайомлення із технологічною схемою виробництва цукру
- Семінар 5. Збирання, післязбиральна доробка і зберігання тютюну та махорки