Загальні відомості про курс
Місце предмета: Основи сільськогосподарського виробництва у підготовці фахівців за спеціальністю «Геодезія та землеустрій» займає провідне місце. Предмет вивчає основні агробіологічні процеси та технологічні засоби виробництва сільськогосподарської продукції, основи землеробства та ґрунтознавства.
Метою навчального предмета «Основи сільськогосподарського виробництва» є надання студентам знань і формування професійних умінь із визначення законів наукового землеробства, прийомів та технологічних процесів обробітку ґрунту під основні сільськогосподарські культури, класифікація сільськогосподарських культур.
Завданням навчального предмета «Основи сільськогосподарського виробництва» є ознайомлення студентів із основними питаннями багатогалузевого сільськогосподарського виробництва, що сприятиме вдосконаленню професійних умінь та навичок майбутніх землевпорядників, розширенню їх світогляду, розвитку інтелекту.
Теоретичні основи навчального предмета «Основи сільськогосподарського виробництва» включають в себе вивчення законів землеробства, основних видів бур’янів, хвороб та шкідників сільськогосподарських культур і заходів боротьби з ними, класифікації та принципів складання сівозмін, основних прийомів і процесів обробітку ґрунту, особливостей застосування органічних та мінеральних добрив у сільськогосподарському виробництві, основ насіннєвої справи, комплексу сільськогосподарської техніки, основ експлуатації машинно-тракторного парку.
Очікувані результати навчально-пізнавальної роботи студентів із навчального предмета «Основи сільськогосподарського виробництва»:
знати:
- закони землеробства;
- основні види бур’янів, шкідників та хвороб сільськогосподарських культур та заходи боротьби з ними;
- принципи складання сівозмін, їх класифікацію;
- основні заходи та технологічні процеси обробітку ґрунту;
- системи обробітку ґрунту під основні сільськогосподарські культури;
- особливості застосування органічних та мінеральних добрив у сільськогосподарському виробництві;
- основи насіннєвої справи;
- комплекс сільськогосподарської техніки;
- основи експлуатації машинно-тракторного парку;
- основні види кормів та потребу в кормах для різних груп тварин;
уміти:
- складати схеми сівозмін;
- визначати насіння основних польових та овочевих культур;
- розробляти системи обробітку ґрунту під основні сільськогосподарські культури;
- визначати основні види кормів та потребу в кормах для різних груп тварин;
- робити розрахунки зеленого конвеєра.
Методичні рекомендації до самостійної роботи
Course Features
- Lectures 25
- Quizzes 0
- Duration 10 weeks
- Skill level All levels
- Students 0
- Assessments Yes
-
МОДУЛЬ 1. ОСНОВИ АГРОНОМІЇ
- Лекція 1. Умови життя сільськогосподарських рослин та їх регулювання
- Лекція 2. Біологічні особливості бур’янів і їх класифікація
- ПР 1. Визначення і вивчення найпоширеніших видів бур’янів, шкідників і хвороб за живими рослинами, гербарними екземплярами
- Лекція 3. Класифікація сівозмін за типами і видами
- ПР 2-3. Складання схем сівозмін визначення їх типу і виду
- ПР 4. Складання ротаційної таблиці та визначення структури різних типів сівозмін
- Лекція 4. Технологія обробітку ґрунту
- ПР 5. Складання системи обробітку ґрунту під озимі та ярі культури після різних попередників
- Лекція 5. Добрива та їх застосування
- Лекція 6. Сівба сільськогосподарських культур
- ПР 6. Визначення основних груп сільськогосподарських культур за насінням, ознайомлення із способами посіву
-
МОДУЛЬ 2. ОСНОВИ МЕХАНІЗАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА
-
МОДУЛЬ 3. ТЕХНОЛОГІЯ І МЕХАНІЗАЦІЯ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР
- Лекція 8. Технологія вирощування озимих і ярих зернових культур
- ПР 9. Визначення морфологічних ознак і біологічних особливостей зернових культур. Порівняльна характеристика хлібів першої і другої груп
- Семінар 1. Технологія вирощування гороху та інших зернобобових культур
- ПР 10. Визначення морфологічних ознак і біологічних особливостей зернобобових культур
- ПР 11. Визначення морфологічних ознак, біологічних особливостей, сортів і гібридів технічних культур, найпоширеніших у зоні розташування навчального закладу
- ПР 12. Вивчення особливостей вирощування нових кормових культур
- ПР 13. Ознайомлення із рослинами сінокосів і пасовищ за гербаріями
-
МОДУЛЬ 4. ОСНОВИ ОВОЧІВНИЦТВА ТА ПЛОДІВНИЦТВА
-
МОДУЛЬ 5. ОСНОВИ ТВАРИННИЦТВА