Загальні відомості про курс
Місце дисципліни: За сучасних умов розвитку сільськогосподарського виробництва, з утвердженням різних організаційних форм господарювання роль насінництва зростає. Насінництво має розвиватися на промисловій основі, а контроль за якістю сортового насіння, яке постачається товаровиробникам, повинен здійснюватися незалежно від форми власності та господарювання через державні органи.
Повна реалізація потенційних можливостей сорту значною мірою залежить від рівня підготовки спеціалістів, які зобов’язані знати генетичну природу та методи створення сортів і гібридів, екологічні принципи організації насінництва, причини погіршення якості сортів, способи використання позитивних модифікацій для виробництва сортового насіння з високими посівними та врожайними властивостями.
Таким чином вивчення навчальної дисципліни «Насінництво і селекція» сприятиме отриманню студентами теоретичних знань з основ генетики, селекції і насінництва та практичних умінь і навичок з питань гібридизації, технології виробництва сортового насіння, насінницького та сортового контролю, виробництва, зберігання і розмноження сортового насіння для вирощування високих і сталих врожаїв сільськогосподарських культур.
Метою викладання навчальної дисципліни « Насінництво і селекція» є вивчення методів виведення нових сортів та гібридів сільськогосподарських культур і збереження їх сортової чистоти та швидкого впровадження у виробництво. За сучасних тенденцій підвищення вартості енергозатрат на одиницю виробленої продукції і за наявності проблем, що виникли внаслідок загрозливого забруднення навколишнього природного середовища, насінництву сільськогосподарських культур відводиться особливо важлива економічна і суспільна роль.
Насінництво з основами селекції вивчає генетику – закономірності спадковості і мінливості, селекцію – процес створення нових сортів і гібридів, насінництво – загальні питання насінництва та виробництво сортового посівного матеріалу.
Теорія і практика селекції та насінництва ґрунтуються на концепціях генетики, фізіології, біохімії рослин та інших суміжних наук. Впливаючи безпосередньо на підвищення продуктивності сільського господарства, селекція перетворюється на засіб виробництва.
У цілому людство має у своєму розпорядженні величезні резерви для збільшення харчових ресурсів, особливо сільськогосподарської продукції. Практика свідчить, що на основі широкого використання нових сортів і гібридів сільськогосподарських рослин, застосування добрив, пестицидів, зрошення, засобів механізації, починаючи з 50-х років XX ст., вдалося вдвічі-втричі й більше підвищити врожайність кукурудзи, пшениці, рису, овочевих, плодових, технічних та інших культур. Значне підвищення врожайності основних сільськогосподарських культур в Україні пов’язано з широким впровадженням у виробництво нових сортів
Крім підвищення врожайності сільськогосподарських культур реалізація деяких селекційно-генетичних програм дала змогу створити сорти і гібриди рослин з вищим вмістом білка (у тому числі незамінних амінокислот), цукрів, вітамінів та інших біологічно цінних речовин, що сприяло не тільки збільшенню виробництва продуктів харчування, а й поліпшенню їхньої якості.
Дедалі більшого значення набуває впровадження досягнень біотехнології в генетико-селекційний процес, що сприяє пошуку нових перспективних напрямів. Це насамперед розроблення нових технологій селекційного процесу на основі вдалого поєднання традиційних методів селекції і досягнень клітинної та генної інженерії; вдосконалення методів клітинної інженерії рослин, придатних для використання у створенні нових сортів; створення на основі генної інженерії не тільки нових форм рослин із бажаними ознаками, а й принципово нових селекційних форм.
Застосування молекулярно-генетичних маркерів у селекційному процесі сприяє зменшенню масштабів і скороченню термінів селекційних програм, а також формуванню сучасного уявлення про особливості організації та еволюції геномів рослин, удосконаленню їхніх генетичних карт.
Вже сьогодні закладено основи селекції XXI ст., яка ґрунтуватиметься на досягненнях генетики – клітинній селекції, соматичній гібридизації, прямому аналізі генетичного матеріалу, генній інженерії.
Із селекцією нерозривно пов’язане насінництво, яке в своїй організаційній структурі відображає рівень її розвитку. Основними чинниками успішного ведення насінництва є екологія насіння, сортова та насінницька агротехніка, післязбиральне та передпосівне його оброблення і зберігання.
Основними завданнями вивчення навчальної дисципліни «Насінництво і селекція» є засвоєння методів гібридизації, мутагенезу, поліплоїдії, гібридизації соматичних клітин, генної та хромосомної інженерії у виведенні нових сортів і гібридів сільськогосподарських культур з можливістю вирощування насіння еліти та ведення насінництва польових і овочевих культур. Уміння проводити польову апробацію та визначати потребу в насінні для сортооновлення та сортозаміни.
Теоретичні основи курсу складають сукупність знань та практичних навичок і вмінь стосовно організації виробництва сортового і гібридного насіння; проведення індивідуального і масового добору з оцінкою елементів продуктивності, якості продукції; проведення контролю якості насіння; здійснення розрахунків насінницьких площ; складання плану сортооновлення; оформлення первинних документів на сортові і посівні якості насіння; володіння процесом очистки, сушіння і сортування посівного матеріалу та ін.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
Знати:
- сутність дисципліни;
- її структуру;
- основи генетики;
- основні методи селекції;
- організацію селекційного процесу;
- районовані сорти вирощуваних культур у зоні;
- загальні питання насінництва;
- основи технології, управління і економіки насінництва в ринкових умовах.
Уміти:
- проводити індивідуальний і масовий добір з оцінкою елементів продуктивності, якості продукції;
- організовувати виробництво сортового і гібридного насіння;
- проводити контроль якості насіння;
- здійснювати розрахунки насінницьких площ;
- складати план сортооновлення;
- оформляти первинні документи на сортові і посівні якості насіння;
- володіти процесом очистки, сушіння і сортування посівного матеріалу.
Викладач повинен систематично стежити за розвитком та досягненням науки і передового досвіду в галузі селекції і насінництва сільськогосподарських культур, своєчасно використовувати сучасну новітню інформацію. Основними видами занять під керівництвом викладача є лекції, семінари, практичні та індивідуальна робота у вигляді індивідуальних контрольних співбесід, самостійних занять під керівництвом викладача та повторних модульних контролів. З метою оцінки рівня опанування студентами навчального матеріалу та стимулювання самостійної роботи здійснюється поточний і підсумковий контроль. Поточний контроль проводиться під час семінарських та практичних занять, індивідуальної роботи та модульних контролів. Підсумковий контроль здійснюється у вигляді екзамену.
Course Features
- Lectures 32
- Quizzes 0
- Duration 10 weeks
- Skill level All levels
- Students 0
- Assessments Yes
-
РОЗДІЛ (МОДУЛЬ) 1. ОСНОВИ ГЕНЕТИКИ
-
РОЗДІЛ (МОДУЛЬ) 2. СЕЛЕКЦІЯ ЯК ГАЛУЗЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА
- Лекція 4. Селекція рослин і основні напрямки її розвитку
- Лекція 5. Вчення про сорт і вихідний матеріал для селекції
- Лекція 6. Гібридизація в селекції рослин
- Пр.р. 2. Методика і техніка штучної гібридизації окремих с/г культур
- Семінар 2. Використання явищ інцухту та гетерозису в селекції
- Пр.р. 3. Методика одержання гетерозисного гібридного насіння кукурудзи на промисловій основі
- Семінар 3. Добір у селекції рослин
- Пр.р. 4. Методика і техніка проведення масового добору в перехреснозапильних культур. Методика і техніка індивідуального добору у самозапильних культур. Методика і техніка клонового добору в селекції картоплі
- Семінар 4. Методи оцінювання селекційного матеріалу
- Пр.р. 5. Розрахунок потреби в насінні і площ розсадників у сортовипробуванні. Складання схеми розміщення селекційного матеріалу в розсадниках або сортів під час сортовипробування
- Семінар 5. Державне сортовипробування
- Модульний контроль
-
РОЗДІЛ (МОДУЛЬ) 3. НАСІННИЦТВО
- Семінар 6. Наукові основи насінництва
- Лекція 7. Сортові якості та врожайні властивості насіння
- Семінар 7. Сортозаміна і сортооновлення
- Лекція 8. Внутрішньогосподарський і державний контроль у насінництві польових культур
- Пр.р. 6. Екскурсія в спеціалізоване насінницьке господарство. Вивчення документації на сортові посіви і насіння
- Пр.р. 7. Аналіз результатів апробації сільськогосподарських культур та розрахунки сортової чистоти і домішок
- Лекція 9. Післязбиральне оброблення та зберігання насіння
- Модульний контроль
-
РОЗДІЛ (МОДУЛЬ) 4. ІНТЕНСИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ НАСІННЯ ОСНОВНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР
- Лекція 10. Насінництво кукурудзи
- Пр.р. 8. Складання плану сортозаміни і сортооновлення. Визначення потреби в сортовому насінні і насінницьких площах
- Лаб.роб. 2. Вивчення сортових ознак і сортів сільськогосподарських культур згідно з Реєстром сортів рослин України відповідного року
- Пр.р. 9. Розробка агротехнічної частини технологічних карт вирощування високоякісного насіннєвого і садивного матеріалу
- Підсумковий контроль