Загальні відомості про курс
Місце дисципліни: Технологія виробництва продукції рослинництва у підготовці фахівців за спеціальністю «Агрономія» займає основне місце. Дисципліна спрямована сформувати у майбутніх фахівців поняття про основі підходи, що забезпечують рентабельне виробництво продукції рослинництва. Дисципліна вивчає морфологічні та біологічні особливості, економічне значення та сучасні технології вирощування основних сільськогосподарських культур. Навчальна дисципліна «Технологія виробництва продукції рослинництва» пов’язана із ботанікою, фізіологією рослин, мікробіологією, землеробством, ґрунтознавством, механізацією, агрохімією, захистом рослин, насінництвом та селекцією.
Метою навчальної дисципліни «Технологія виробництва продукції рослинництва» є вивчення різноманітних форм польових культур, їхніх ботанічних і біологічних особливостей, закономірностей росту і розвитку, структури та програмування врожаю, стандартизації продукції рослинництва, а також набуття професійних умінь і навичок з розробки агротехнічних прийомів вирощування високих і стійких урожаїв за найменших затрат праці і матеріальних ресурсів.
Завданням навчальної дисципліни «Технологія виробництва продукції рослинництва» є засвоєння технологій вирощування сільськогосподарських культур та освоєння інтенсивних, індустріальних, ресурсозберігальних, екологічно чистих технологій для одержання стабільних високих врожаїв.
Теоретичні основи навчальної дисципліни «Технологія виробництва продукції рослинництва» включають в себе вивчення загальної характеристики культур, їх біологічних та морфологічних особливостей; закономірностей формування врожаю, розв’язання екологічних проблем у рослинництві, агротехнічних вимог до сучасних інтенсивних технологій; інтенсивних новітніх технологій вирощування сільськогосподарських культур; ресурсозберігальних технологій; технологій органічного сільськогосподарського виробництва; програмування врожаїв сільськогосподарських культур; вимог державного стандарту до якості сільськогосподарської продукції.
Очікувані результати навчально-пізнавальної роботи студентів із навчальної дисципліни «Технологія виробництва продукції рослинництва»: вміння розпізнавати польові культури за морфологічними ознаками; складати технологічні карти з вирощування сільськогосподарських культур; розраховувати норми висіву, густоту насаджень, біологічну урожайність основних польових культур; за даними про біологічні й екологічні особливості культур складати загальну технологічну схему її вирощування, конкретизувати за сортовими особливостями.
Course Features
- Lectures 64
- Quizzes 0
- Duration 10 weeks
- Skill level All levels
- Students 0
- Assessments Yes
-
МОДУЛЬ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ТА ЕКОЛОГО-БІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ РОСЛИННИЦТВА
- Лекція 1. Рослинництво як галузь сільськогосподарського виробництва
- Лекція 2. Поняття і зміст технологій вирощування сільськогосподарських культур
- Семінар № 1. Ресурсо- та енергозберігальні технології вирощування сільськогосподарських культур
- Лекція 3. Основи насіннєзнавства
- ПР № 1. Відбір проб насіння. Визначення посівних якостей насіння, зараження хворобами та заселення шкідниками
- ПР № 2. Вивчення документації на посівні якості насіння. Розрахунок посівної придатності та норми висіву насіння
-
МОДУЛЬ 2. ОЗИМІ ЗЕРНОВІ КУЛЬТУРИ РОЗДІЛ 2. ЗЕРНОВІ КУЛЬТУРИ
- Лекція 4. Загальна характеристика хлібних злаків
- ПР № 3-4. Вивчення морфологічної характеристики зернових хлібів І та ІІ груп. Визначення зернових культур за зерном, проростками, сходами, суцвіттями. Вивчення фази розвитку хлібів
- Семінар № 2. Перезимівля озимих культур і захист рослин від несприятливих умов
- Лекція 5. Сучасна технологія вирощування озимої пшениці
- ПР № 5. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування озимої пшениці
- Лекція 6. Сучасна технологія вирощування жита
- ПР № 6. Вивчення ботанічної та морфологічної характеристики озимого жита та тритикале
-
МОДУЛЬ 3. ЯРІ ЗЕРНОВІ КУЛЬТУРИ РОЗДІЛ 2. ЗЕРНОВІ КУЛЬТУРИ
- ПР № 7. Вивчення видів, різновидностей пшениці, ознак сучасних сортів. Визначення скловидності та натури зерна пшениці
- ПР № 8. Вивчення підвидів, різновидностей ячменю, ознак сучасних сортів
- Семінар № 3. Ресурсозберігаюча технологія вирощування ярого ячменю
- Пр № 9. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування ярого ячменю
- Лекція 7. Технологія вирощування вівса
- ПР № 10. Вивчення видів, різновидностей вівса, ознак сортів
- Лекція 8. Технологія вирощування кукурудзи
- ПР № 11. Вивчення підвидів, різновидностей, груп гібридів кукурудзи
- ПР № 12. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування кукурудзи
- Лекція 9. Технологія вирощування гречки
- ПР № 13. Вивчення морфологічних особливостей, підвидів, різновидностей, груп сортів гречки
- ПР № 14. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування гречки
- ПР № 15. Вивчення ботаніко-морфологічних особливостей, підвидів, різновидностей, сучасних сортів проса
- Семінар № 4. Технологія вирощування проса
- ПР № 16. Вивчення морфологічних особливостей, видів, ознак сортів сорго
- ПР № 17. Вивчення морфологічних особливостей, підвидів, різновидностей, груп сортів рису
-
МОДУЛЬ 4. ЗЕРНОВІ БОБОВІ КУЛЬТУРИ
- Лекція 10. Зернобобові культури. Технологія вирощування гороху
- ПР № 18. Визначення зернобобових культур за насінням, сходами, листям, плодами
- ПР № 19-20. Вивчення видів, підвидів, різновидностей, сучасних сортів бобових культур
- ПР № 21. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування гороху
- Семінар № 5. Особливості вирощування люпину та квасолі
- Лекція 11. Технологія вирощування сої
- ПР № 22. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування сої
-
МОДУЛЬ 5. КОРЕНЕПЛОДИ
- ПР № 23. Вивчення морфологічних ознак цукрових буряків, будови коренеплодів, сучасних сортів, гібридів
- Лекція 12. Сучасна інтенсивна технологія вирощування цукрових буряків
- ПР № 24. Ознайомлення із методикою визначення густоти сходів та біологічної врожайності цукрових буряків, вмісту сухих речовин у коренеплодах
- ПР № 25. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування цукрових буряків
- Семінар № 6. Загальна характеристика коренеплодів
-
МОДУЛЬ 6. БУЛЬБОПЛОДИ Й БАШТАННІ КУЛЬТУРИ
- Лекція 13. Сучасна технологія вирощування картоплі
- ПР № 26. Вивчення морфологічних ознак картоплі та основних сучасних сортів
- ПР № 27. Ознайомлення із методикою розрахунку норм посадки картоплі, густоти рослин, визначення біологічного врожаю перед збиранням
- ПР № 28. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування картоплі
- ПР № 29. Ознайомлення із морфологічними ознаками баштанних культур, вивчення їх видів, сортів
- Семінар № 7. Технологія вирощування баштанних культур
-
МОДУЛЬ 7. ОЛІЙНІ ТА ЕФІРООЛІЙНІ КУЛЬТУРИ
- Лекція 14. Інтенсивна сучасна технологія вирощування соняшнику
- ПР № 30. Вивчення морфологічних ознак соняшнику
- ПР № 31. Ознайомлення із методикою визначення панцирності, лузжистості. Аналіз кошика
- ПР № 32. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування соняшнику
- Лекція 15. Технологія вирощування озимого ріпаку
- ПР № 33. Вивчення морфологічних ознак ріпаку, гірчиці, рицини, арахісу, маку
- Лекція 16. Ефіроолійні культури. Технологія вирощування м’яти перцевої
- ПР № 34. Вивчення морфологічних ознак ефіроолійних культур
-
МОДУЛЬ 8. ПРЯДИВНІ ТА НАРКОТИЧНІ КУЛЬТУРИ
- Лекція 17. Інтенсивна технологія вирощування льону-довгунця
- Лекція 18. Технологія вирощування конопель
- ПР № 35. Вивчення морфології прядивних культур
- ПР № 36. Складання агротехнічної частини технологічної карти вирощування льону-довгунцю та конопель
- ПР № 37. Вивчення морфологічних ознак тютюну та махорки
- Семінар № 8. Особливості використання та вирощування тютюну та хмелю
- ПР № 38. Вивчення нормативно-технічної документації стандартів у рослинництві
- ПР № 38. Вивчення нормативно-технічної документації стандартів у рослинництві
- Семінар № 9. Основи програмування врожаю сільськогосподарських культур