ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО КУРС
Важливість економічної освіти студентів зумовлена новими економічно-соціальними реаліями українського суспільства, участю України в загальносвітових економічних, політичних та соціально-культурних процесах.
Метою навчальної дисципліни є: отримання теоретичних знань та набуття практичних навичок з питань ефективного використання виробничих ресурсів, раціональної організації праці, озброєння концепції інтегрального підходу до діяльності підприємства в умовах ринкової конкуренції.
Завданням навчальної дисципліни є: забезпечення цілеспрямованої підготовки студентів до функціонування у системі економічних відносин сучасного світу, глобалізації, соціальної взаємодії та активної відповідальної участі в ринковому середовищі.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:
- форми організації с.-г. виробництв;
- питання раціонального використання виробничих ресурсів;
- шляхи і способи удосконалення методів господарювання в умовах ринкових відносин;
- інтенсифікації с.-г. виробництва на основі НТП;
- спеціалізації та інтеграції підприємств АПК;
вміти:
- визначати виробничі та економічні показники діяльності аграрних підприємств;
- визначати показники ефективності використання виробничих ресурсів;
- планувати основні виробничі показники роботи підприємства;
- аналізувати результати;
- прогнозувати розвиток агропромислового виробництва;
- приймати виважені рішення щодо ефективного функціонування підприємства.
КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ
ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН КУРСУ
СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
Course Features
- Lectures 31
- Quizzes 0
- Duration 10 weeks
- Skill level All levels
- Students 0
- Assessments Yes
-
МОДУЛЬ 1. ПІДПРИЄМСТВО В СУЧАСНІЙ СИСТЕМІ ГОСПОДАРЮВАННЯ
-
МОДУЛЬ 2. РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ
- Лекція 4. Земельні ресурси та їх використання в сільському господарстві
- ПР 1. Визначення структури земельних угідь господарства
- ПР 2. Розрахунок показників економічної ефективності використання земельних угідь
- Лекція 5. Трудові ресурси і продуктивність праці в с.-г.
- ПР 3. Розрахунок забезпеченості та використання трудових ресурсів
- Лекція 6. Організація і нормування праці. Організація оплати праці
- ПР 4. Визначення потреби в працівниках
- ПР 5. Визначення акордних розцінок нарахування оплати праці
- Лекція 7. Основні засоби (основний капітал) аграрних підприємств
- ПР 6. Визначення забезпеченості основними фондами с.-г. підприємств
- ПР 7. Визначення ефективності використання основних фондів
- Лекція 8. Оборотні засоби (оборотний капітал) аграрних підприємств
- ПР 8. Визначення ефективності використання основних і оборотних фондів
- Лекція 9. Інвестиції в розвитку галузей АПК
-
МОДУЛЬ 3. ОРГАНІЗАЦІЯ, ПЛАНУВАННЯ, ВИТРАТИ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА
- Лекція 10. Планування та організація використання засобів виробництва
- ПР 10. Розрахунок потреби в техніці, транспортних засобах, агрегатах
- Лекція 11. Витрати виробництва і собівартість продукції
- ПР 11. Визначення динаміки і структури собівартості найважливіших видів продукції
- ПР 12. Калькуляція собівартості основних видів продукції
- Лекція 12. Ціни та ціноутворення в системі АПК
- ПР 13. Визначення середніх цін реалізації основних видів продукції
- ПР 14. Визначення середніх цін реалізації основних видів продукції
- Лекція 13. Ефективність сільськогосподарського виробництва
- ПР 15. Визначення фінансових результатів діяльності підприємства
- Лекція 14. Економіка основних галузей сільського господарства
- СЗ 1. Економічне значення галузей с.-г.
- СЗ 2. Економічне значення галузей с.-г.
- Лекція 15. Організація та планування виробництва с.-г. продукції
- ПР 15. Визначення показників економічної ефективності виробництва продукції рослинництва