Загальні відомості про курс “Агрохімія ІІ”
Місце дисципліни: Агрохімія ІІ – розвиток сільськогосподарських рослин значною мірою залежить від оптимізації всіх факторів навколишнього середовища. Залежно від величини дефіциту цих факторів сільськогосподарські культури в процесі свого розвитку можуть бути пригніченими або можуть зовсім загинути. Внесені у ґрунт добрива внаслідок перетворень виявляють відповідну дію на його фізичні, хімічні і біологічні властивості, після чого, змінюється вплив ґрунту на рослину, її живлення, ріст і розвиток, стійкість проти несприятливих умов, на урожай і його якість. Під впливом рослин і внесених добрив змінюються хімічний склад ґрунту та його родючість, відбувається розкладання добрив.
Матеріал дисципліни необхідно вивчати на основі удосконалення систем агрохімічного обслуговування, зміцнення матеріально-технічної бази агрохімічної служби і підвищення ефективності хімізації землеробства.
Мета: програмою навчальної дисципліни «Агрохімія ІІ» передбачено дати студентам необхідні теоретичні знання і практичні навички з питань правильного використання мінеральних і органічних добрив для одержання високих і сталих врожаїв усіх сільськогосподарських культур відповідної якості; організації агрохімічного обслуговування сільського господарства.
Завдання: під час вивчення програмного матеріалу необхідно особливу увагу звертати на досягнення науки і передового досвіду у застосуванні системи удобрення при вирощуванні сільськогосподарських культур.
Слід звертати увагу на економічне значення і високу ефективність систематичного і правильного внесення добрив як одного із важливих заходів підвищення урожайності і покращення родючості ґрунтів.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студенти повинні:
знати:
- основи хімічної діагностики живлення рослин;
- особливості живлення і удобрення основних сільськогосподарських культур при енергозберігаючих технологіях їх вирощування;
- агрохімічні властивості ґрунтів зони і прийоми підвищення їх родючості за допомогою внесення добрив і засобів хімічної меліорації;
- склад, властивості перетворення добрив у ґрунті;
- технологію виробництва, зберігання, використання органічних і мінеральних добрив;
- заходи по запобіганню забруднення навколишнього природного середовища при використанні засобів хімізації землеробства;
- принципи розробки системи удобрення, методи визначення норм добрив на запланований рівень врожаю;
- показники економічної ефективності застосування добрив та їх визначення;
- структуру системи агрохімічного обслуговування сільського господарства
вміти:
- правильно використовувати лабораторне обладнання із дотриманням правил безпеки праці при проведенні аналізів;
- розпізнавати мінеральні добрива за допомогою якісних реакцій;
- проводити аналіз мінеральних та органічних добрив на вміст поживних речовин;
- визначати кислотність і зольність торфу;
- давати оцінку якості органічних добрив за результатами аналізів;
- встановлювати норми органічних і мінеральних добрив;
- розраховувати плани використання і внесення органічних добрив;
- організовувати правильне зберігання і раціональне використання добрив;
- визначати економічну ефективність добрив, які є в господарстві;
- самостійно працювати з навчальною і довідковою літературою з агрохімії.
Course Features
- Lectures 56
- Quizzes 0
- Duration 10 weeks
- Skill level All levels
- Students 0
- Assessments Yes
-
Модуль 1. Мінеральні добрива, їх властивості та особливості застосування
- Лекція 1. Вступ. Агрохімічні засоби, їх класифікація та застосування
- Лекція 2. Характеристика азотних добрив
- ЛР 1. Визначення вмісту азоту в аміачній воді за допомогою ареометра
- Лекція 3. Характеристика фосфорних добрив
- ЛР 2. Визначення вмісту водорозчинного фосфору в суперфосфаті
- Семінар 1. Характеристика калійних добрив
- ЛР 3. Визначення вмісту калію в добривах тартратним методом
- Семінар 2. Характеристика комплексних добрив
- ЛР 4. Розпізнавання мінеральних добрив за допомогою якісних реакцій
- Семінар 3. Характеристика мікродобрив
- ПР 1. Ознайомлення з машинами для транспортування та внесення мінеральних добрив
-
МОДУЛЬ 2. Органічні добрива
- Лекція 4. Характеристика гною, технологія його зберігання і застосування
- ПР 2. Визначення виходу гною і гноївки за поголів’ям тварин
- Семінар 4. Пташиний послід, його склад і застосування
- Лекція 5. Характеристика торфів
- ЛР 5. Визначення кислотності торфу
- ЛР 6. Визначення зольності торфу
- ПР 3. Ознайомлення з методикою виготовлення компостів
- Лекція 6. Зелені добрива
- ПР 4. Ознайомлення з бактеріальними препаратами
- Семінар 5. Механізація робіт при підготовці і внесенні органічних добрив
- ПР 5. Ознайомлення з машинами для транспортування та внесення органічних добрив
-
МОДУЛЬ 3. Система застосування добрив
- Лекція 7. Принципи складання системи удобрення
- Лекція 8. Удобрення озимої пшениці
- ЛР 7. Визначення необхідності підживлення озимих культур азотними добривами шляхом рослинної діагностики
- ПР 6. Розрахунок норм добрив та складання системи удобрення озимої пшениці
- Семінар 6. Удобрення ячменю
- ПР 7. Розрахунок норм добрив та складання системи удобрення ячменю
- Семінар 7. Удобрення гречки
- ПР 8. Розрахунок норм добрив та складання системи удобрення гречки
- Лекція 9. Удобрення кукурудзи
- ПР 9. Розрахунок норм добрив та складання системи удобрення кукурудзи
- Семінар 8. Удобрення гороху
- ПР 10. Розрахунок норм добрив та складання системи удобрення гороху
- Лекція 10. Удобрення сої
- ПР 11. Розрахунок норм добрив та складання системи удобрення сої
- Лекція 11. Удобрення соняшнику
- ПР 12. Розрахунок норм добрив та складання системи удобрення соняшнику
- Лекція 12. Удобрення картоплі
- ПР 13. Розрахунок норм добрив та складання системи удобрення картоплі
- Лекція 13. Удобрення цукрових буряків
- ПР 14. Розрахунок норм добрив та складання системи удобрення цукрових буряків
- Семінар 9. Удобрення кормових буряків
- ПР 15. Розрахунок норм добрив та складання системи удобрення кормових буряків
- Семінар 10. Удобрення кормових трав (люцерна, конюшина лучна, вика яра, суданська трава, еспарцет)
- ПР 16. Розрахунок норм добрив та складання системи удобрення кормових трав
- Лекція 14. Удобрення овочевих культур у відкритому ґрунті (капуста, помідори, перець, баклажани, огірки)
- ПР 17. Ознайомлення з методикою виз-начення нітратів в овочевій продукції
- Семінар 11. Удобрення овочевих культур на ґрунтах і субстратах
- ПР 18. Ознайомлення з системою удобрення овочевих культур, що закладаються на зберігання
- Лекція 15. Живлення і удобрення овочевих культур у закритому ґрунті
- Семінар 12. Вплив добрив на якість овочевої продукції
- Лекція 16. Удобрення молодого і плодоносного саду (яблуня, груша)
- ПР 19. Підбір агрохімічних засобів для удобрення плодових культур
- Семінар 13. Удобрення суниці, малини і смородини
- ПР 20. Підбір агрохімічних засобів для удобрення ягідних культур